Astigmatisme

Astigmatisme

Bij astigmatisme heeft het hoornvlies dan een langwerpige (ovale) vorm in plaats van een perfecte bolvorm.

Astigmatisme komt vrij vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer één op de drie mensen hier last van heeft. De aandoening komt vaak voor in combinatie met bijziendheid of verziendheid. Het probleem bij astigmatisme is dat het oppervlak van het hoornvlies niet in elke richting dezelfde kromming heeft.

Bij astigmatisme heeft het hoornvlies dan een langwerpige (ovale) vorm in plaats van een perfecte bolvorm. Een pingpongbal is een perfecte bol terwijl een Amerikaanse rugbybal ovaal gevormd is. Als de bolling van het hoornvlies ovaal is, zal het licht op meerdere punten worden gebundeld op het netvlies, in plaats van op een. Wanneer lichtstralen binnenkomen bij een volledig rond hoornvlies, wordt het licht tot een nauwkeurige cirkel gebundeld. Als de bolling echter onregelmatig is, komen de lichtstralen samen op verschillende focale punten (brandpunten) die meer ovaal van vorm zijn. Het netvlies krijgt te maken met verschillende brandpunten waardoor het beeld onscherp wordt.

Dikwijls hebben patiënten met een cilindrische afwijking ook last van verziendheid of bijziendheid. Bij een chirurgische correctie door middel van de laser worden zowel verziendheid, bijziendheid en het astigmatisme in dezelfde ingreep gecorrigeerd

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x