Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Is New Vision Oogkliniek toegankelijk voor iedereen?

Natuurlijk! Iedereen is welkom bij New Vision Oogkliniek. Bovendien hebben wij de reputatie dat u bij ons zeer snel terecht kan zonder wachttijden. 

Wat kost een oogoperatie?

 • De kostprijs voor een staaroperatie of cataractoperatie in New Vision Oogkliniek bedraagt tussen € 0 en € 350 (monofocale implantaatlens) en € 269 en € 1065 (multifocale kunstlens) afhankelijk van de voorwaarden van uw hospitalisatieverzekering.
 • De kostprijs van onze lensimplantaat bedraagt € 1905 per oog. New Vision Oogkliniek hanteert dezelfde prijzen voor een lensimplantatie dan in een algemeen ziekenhuis, maar biedt veel meer comfort, service, zonder wachttijden én met een persoonlijk onthaal.
 • De kostprijs van onze voorzetlens bedraagt € 1905 per oog. New Vision Oogkliniek hanteert dezelfde prijzen voor een lensimplantatie als in een algemeen ziekenhuis, maar biedt veel meer comfort, service, zonder wachttijden én met een persoonlijk onthaal.
 • De kostprijs voor een medische ooglidcorrectie is € 950, waarvan u minstens € 600 krijgt terugbetaald. Aangezien dit vaak een eigen keuze-ingreep is, komt uw mutualiteit of verzekering niet tussen en bedraagt de kostprijs voor beide ogen € 1200.

Welke stappen doorloop ik als patiënt?

 1. U maakt een afspraak bij New Vision Oogkliniek of bij uw eigen oogarts en laat uw ogen onderzoeken, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld.
 2. U stemt in met een operatie, dan bent u welkom in New Vision Oogkliniek voor uw vooronderzoek. 
 3. Onze arts maakt een 3D-profiel van uw oog en stuurt de nodige data door naar de lenzenfabrikant. Zij maken vervolgens de lens op maat en bezorgen die aan ons. 
 4. De oogoperatie zelf gebeurt snel en efficiënt, want na een uur mag u alweer naar huis.  Wilt u meer weten over het verloop van de operatie, zie hoger in deze FAQ. 
 5. Ons medisch personeel vult de documenten in van uw mutualiteit.
 6. Het na-onderzoek vindt plaats enkele dagen na de operatie. 

De volledige doorlooptijd van een oogoperatie (cataractoperatie of lensimplantatie) duurt ongeveer 10 dagen. Bij een ooglidcorrectie, moet u enkele dagen bijtellen omdat het genezingsproces langer duurt. 

Hoeveel kost een consultatie bij een oogarts of oogoperatie?

De tarieven voor een consultatie of een operatie zijn dezelfde als in een klassiek ziekenhuis, maar wij bieden meer comfort en service. Als erkend dagziekenhuis garanderen wij u - net zoals bij elk klassiek ziekenhuis - alle terugbetalingen waarop u recht heeft via mutualiteit of hospitalisatieverzekering.

Openheid en transparantie zijn onze kernwaarden, zowel over behandelingen als tarieven. U vindt al onze prijzen op deze website. Wij garanderen u een correct traject zonder bijkomende onderzoeken of extra behandelingen.

Opgelet, bepaalde ingrepen zoals lensvervangingen en esthetische ooglidcorrecties worden niet terugbetaald.

Wat zijn de klachten en symptomen van cataract of staar?

Bij sommige mensen is cataract aangeboren of wordt het getriggerd door een ongeval of een oogontsteking. Hoe dan ook, het proces verloopt geleidelijk en vaak merkt u zelf niet eens op dat u staar of cataract heeft. Heeft u last van volgende klachten?

 • Troebel zicht
 • Verminderd contrast
 • Dubbel of schaduwbeelden zien
 • Kleuren grauwer zien
 • Last van licht of schitteringen in de ogen
 • Slecht zicht in het donker, nachtblindheid
 • Steeds veranderende brilsterkte


Cataract
of staar verdwijnt niet vanzelf, maar kan verholpen worden door een kleine ooglens operatie waarbij de vertroebelde ooglens vervangen wordt door een monofocale of multifocale kunstlens. Aangezien onze oogkliniek werkt met de meest geavanceerde trifocale implantlenzen kunnen onze oogchirurgen tegelijkertijd bijziendheid en verziendheid aanpakken. 

Maak een afspraak bij onze gespecialiseerde oogartsen voor vrijblijvend advies of een operatie.

Hoe verloopt een cataractoperatie nu in onze oogkliniek?

Op de dag van de operatie wordt u persoonlijk ontvangen met een kopje koffie of thee en heel persoonlijk begeleid. Onze oogspecialist vertelt u haarfijn hoe de operatie zal verlopen. U krijgt oogdruppeltjes ter verdoving. Werkt de verdoving, dan wordt u rustig begeleid naar de operatiekamer. U krijgt steriele kledij en neemt plaats in de stoel. 

Uw oogspecialist maakt een kleine incisie in uw lenszakje en vervangt uw troebele lens met de nieuwe implantlens. Als de lens goed zit, is de operatie al achter de rug. Een gemiddelde operatie duurt slechts 4 minuten per oog. Er komen al lang geen draadjes of verdovingsspuitjes meer aan te pas.  

Na de oogoperatie krijgt u een doorzichtig kapje ter bescherming op uw oog en mag u meteen naar huis. De volgende dag mag u zelf het kapje verwijderen. Als nabehandeling krijgt u oogdruppeltjes mee die zorgen voor een snelle genezing en de kans op infecties minimaliseren.

Heeft u toch nog vragen of zijn er complicaties? Dan staat ons artsenteam stand-by!

Hoe verloopt een lensimplantatie met een voorzetlens?

Na uw vooronderzoek legt ons medisch personeel uw operatie 2 weken later vast. Op de dag zelf wordt u rustig ontvangen met een kopje koffie of thee in onze aangename wachtruimte. Uw oog wordt eerst verdoofd met oogdruppels en wanneer de verdoving in werking treedt, begeleiden we u naar de operatiekamer. 

Volgens onze strenge steriele standaarden, maakt de oogarts met behulp van een microscoop een kleine incisie in het hoornvlies. Via deze opening plaatst de arts de voorzetlens en zorgt dat deze juist gepositioneerd staat. De operatie zelf duurt hooguit 10 minuten en is zo goed als pijnloos. 

Na de operatie blijft u nog even rusten bij ons zodat we enkele controles kunnen uitvoeren, o.a. de oogdruk wordt gemeten. Uw oog kan na de operatie tranen en branderig aanvoelen, dit trekt na verloop van tijd weg. We overlopen met u enkele voorzorgsmaatregelen, zoals medicatie, een zonnebril dragen en wat u wel of niet mag doen tot uw oog stabiel is. We plannen enkele controleafspraken in zodat eventuele complicaties geen kans krijgen.

Heeft u toch nog vragen of zijn er complicaties? Dan staat ons artsenteam stand-by!

Hoe verloopt een lensimplantatie met vervanglens?


Op de dag van uw operatie meldt u zich aan en wordt u persoonlijk ontvangen door ons medisch personeel. Onze oogspecialist vertelt u haarfijn hoe de operatie zal verlopen. U krijgt oogdruppeltjes toegediend voor plaatselijke verdoving. Geniet rustig van een kopje koffie of thee tot de verdoving begint te werken, vervolgens wordt u begeleid naar de operatiekamer. 

U krijgt steriele kledij en neemt plaats in de stoel. Uw oogspecialist vervangt via een kleine incisie naast het hoornvlies uw huidige lens met de nieuwe kunstlens. Als de lens goed zit, is de operatie al achter de rug. U krijgt een doorzichtig kapje ter bescherming op uw oog en na ongeveer een half uurtje mag u naar huis. De volgende dag mag u zelf het kapje verwijderen. Als nabehandeling krijgt u oogdruppeltjes mee die zorgen voor een snelle genezing en de kans op infectie minimaliseert.

Enkele weken na uw operatie zijn uw ogen stabiel en mag u uw bril en leesbril voorgoed in de kast opbergen! Uiteraard wordt u na de behandeling nauwgezet opgevolgd. Complicaties zijn uiterst zeldzaam, maar mochten ze toch ontwikkelen dan staat ons medisch team stand-by!

Hoe verloopt een ooglidcorrectie?


Tijdens uw eerste afspraak onderzoeken we de elasticiteit van de huid rond uw ogen, alsook uw medische situatie. Onze oogspecialist overlegt met u de best mogelijke behandeling. De dag van de operatie zelf moet u geen speciale voorzorgen nemen. De operatie duurt ongeveer een 45 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. 

Bij de start van uw operatie neemt u plaats in de stoel en tekent onze oogspecialist nauwkeurig uw oogleden af. Het gebied rond uw ogen wordt afgeplakt en de lokale verdoving wordt toegebracht. Hierdoor voelt u verder niets meer! De arts start met het maken van kleine incisies in de huid en corrigeert snel en gericht uw ooglid. Onze chirurg zorgt er nauwgezet voor dat het litteken mooi samenvalt met de natuurlijke plooi van uw ooglid. We nemen foto’s voor en na, zodat u achteraf goed kan vergelijken. Vergeet zeker geen begeleider mee te nemen om u achteraf veilig thuis te brengen!

Pas na 1 à 2 weken is het litteken volledig genezen en ziet u het eindresultaat. De herstelperiode is niet pijnlijk, maar houd er rekening mee dat u in het begin gezwollen en verkleurde oogleden heeft en geen zwaar werk mag verrichten. Na 10 dagen worden de hechtingen verwijderd. Voor een optimaal resultaat adviseren wij om uw ooglittekens zo min mogelijk aan het zonlicht bloot te stellen. De kans op complicaties zijn erg klein, maar mocht u toch nog problemen ondervinden, kan u altijd terecht bij uw behandelende arts.

Kan ik de beide ogen tegelijkertijd laten opereren?

Ja, indien de chirurg hiermee instemt. Zorg er wel voor dat iemand u naar huis kan begeleiden. 

Is het een pijnlijke operatie?

Nee, absoluut niet. Geen spuiten, geen naalden, geen draadjes. Wanneer de verdoving na een uurtje is uitgewerkt, bent u volledig pijnvrij.

Wanneer kan ik terug goed zien?

De eerste uren na de operatie ziet u wat wazig. Nadien komt uw zicht geleidelijk aan terug. Dit verschilt vaak van persoon tot persoon.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x